PENGIKUT-PENGIKUT SI KACAK!!

Wednesday, June 18, 2008

HARI NI LA HARI BAPAK!!


Selamat hari bapak kepada bapak2 yang berada di luar sana tu!! lebeh2 lg pada bapak saya!!


Thanks!! sbb bapak, saya bole bwk keta iswara ijau smbil tayah risau minyak naik pe sbb bapak yg sapot semua!! tq pak.. lol.. hari ni la hari bapak!! bukan hari ni je.. malah esok, lusa, tulat dan setiap hari adalah hari bapak... kalo korg nak tau.. bukan sehari je hari bapak.. malah setiap hari adalah hari bapak! ayah kite mbesarkan kita setiap hari! takkan sehari je hari bapak? huhu.. oleh itu kite kena la hargai bapak kite setiap hari dan salam cium tgn dia setiap hari! [yes! aku bjaya bg alasan untuk kaver lambat wish father's day.. huashuashua..]

oi.. aku bukan cite pasal bapok la.. ni bapak.. bapak @ ayah @ abah = orang yg jd punca kita ada kt dunia ni.. tanpa dia, sapa la kite? kepada sapa kita nak dibinkan atau dibintikan atau dianak lakikan atau dianak perempuankan, kalo dia takde??? erk... kalo dia takde, cmne kite nak ade eh? kelaka.. ok2.. kira dia ade la, baru kita ade.. ok? yg pentingnya, tanpa bapak, sapalah kite ni.. korg nak ke kalo korg punya nama cmni? samad bin sapantahbapakdia?? korg nak? atau letchumi anakperempuan mejabasikal?? haaa.. baru korg tau apa tu kepentingan ayah kt korg.. tu baru intro.. lol

ramai anak2 skang ni tak sayang ayah.. ayah kuat kongkong la.. kuat control la.. ayah kedekut la.. ayah kuat makan nasi. ok tu ayah aku.. takpe makan nasi byk, dia yg byr duit beras.. sbnrnya apa dia buat tu semua ada sebab.. dia kuat kongkong sbb dia syg korg lebeh.. taknak korg susah pe.. dia kedekut? sbb gaji dia sket, nak tanggung makan minum keluarga.. nak tanggung makan bini kedua, ketiga ke.. korg mana tau? tu sbb dia main sms dlm toilet masa kol 2 pagi.. eh.. bapak aku tak camtu.. sori.. aku tpengaruh cite cerekarama kt tv3 lak.. tu saja sebut.. taktau la kalo bapak korg cmtu.. huhu..

aku taktau la bapak korg cmne.. bg aku.. aku cukup idolakan bapak aku ni.. huhu.. bukan idola dia sbb kuat makan budu ke pe.. tapi aku respek cara dia bdiplomasi dgn anak2, isteri dia n cara dia mgendalikan keluarga dia.. respek la.. kata ayah sendiri.. sapa tak respek? berikut adalah perangai2 bapak aku yang aku tau serba sedikit yang membuatkan aku semakin respek kepada beliau.....

1.pandai bcakap depan org ramai.. [pehh.. bagi la apa je topik kt ayah aku.. dia leh siap wat karangan pe..bcakap non stop.. mcm wakil rakyat.. semua benda dia tau.. dah la semua org suka dgr dia bciter.. semua org bkumpol beb ble dia bciter..]
2.pandai btolak ansur.. [penjual: saya kasi jual hp ni rm800 la tokei, bapak: kasi kurang la harga.. rm300?, penjual: gle la lu.. mana ade untung cmni.. rm700 la k?, bapak:rm400? penjual: ok la cincai.. rm600.. , bapak: ok amik!!.. penjual: haiyaa.. manyak susah ini olang.. pening gua layan ini olang.. **bapak ku senyum tanda puas..] bagi bapak aku.. tu la taktik dia nak beli brg.. mintak harga yg tak logik.. erk.. tu bukan pandai btolak ansur ke? bagi aku cam ye je.. huhu..
3.peramah.. [dia selamba je borak dgn ntah sapa2.. borak 10 minit.. pastu dtg kt aku.. aku tanya la sapa tu? ayah aku jwb, "ntah.. ingt kawan abah.. salah org lak".. [T_T]
4.lantang ble bsuara.. [bila panggil aku turun makan.. pehh mau satu lorong perumahan kiteorg dgr sore dia mjerit! "along!!! turun makan nasi!!!"]
5. amik berat pasal pelajaran aku n adik beradek semua [bapak aku slalu tanya cmne exam td? aku cm biasa.. bole jawab atau tak.. sama je jawapan aku.. "boleh!! senang je paper td!" ;p
6.penyabar [tahan dgn perangai aku yg asyik tak tamat blaja lg.. smbil sabar dgr bebelan mak.. bapak.. anda mmg hebat.. saya cukup idolakan anda.. huhu.. wariskan kepada saya ilmu kebatinan anda itu!]
7. tepati janji.. [ayah aku mmg silap la kalo da bjanji dgn aku.. mmg aku akan mintak smpai dia tunaikan janji dia.. erk.. tu kira tepati janji la kan? ke sbb aku suka mintak smpai dpt? ntah! pape la!]
8.suke buat lawak cm p ramlee.. [mak aku sangkut dgn ayah aku sbb lawak dia la.. aku pon suke gak wat lawak sbb ayah aku dah terapkan sifat humor tu sejak darik kecik lg..]
9. suka menolong orang.. [bgtau aku, sedara mana dia tak tlg? bapak aku ni leh jd wakil rakyat.. satu kampung dia tolong.. cari keja la.. nak blaja mana la.. dah cam menteri bapak aku ni.. lol.. bapak.. ble nak dapat datok ni? huhu.. saya teringin nak jd anak datok!]
10. teror math [bapak aku ni cm power gle ilmu hisab.. kalah la cikgu2 aku kt skola rendah dulu.. ajaran beliau mantap.. sbb beliau la aku power sifir sehingga skang.. syabas pada aku! 8x6? 48!! btol kan? perghh! teror aku! lol
11.muke cam garang, tapi baik hati sbnrnya.. [aku tau ramai org cuak ble jumpa ayah aku.. tketaq2 nak salam tgn pe.. muka bengis beb.. siap ade kesan kena tikam keris pe... eh.. ok.. tu sbnrnya citer tipu yg ayah aku citer kt aku masa aku darjah 1 dulu.. ala cite b4 masuk tdo.. huhu.. padahal kesan pe ntah.. tibe2 dia cite dia lawan keris pe dulu.. aku pon bodo caya.. ingt zaman bapak aku dulu zaman hang tuah pe]
12. bapak saya rabun dekat, jauh n malam [ayah aku penah dtg kolej penginapan aku.. dia ketuk pintu umah aku. pastu aku yg bukak pintu tu.. tp kelaka ble ayah aku tanya.. "encik, anak saya tinggal kat rumah ni ke?".. aku nanges kt depan pintu sbb ayah aku tak knal anak dia sendiri .alasan = dia lupa pakai spek.. **plg best sbb aku dgr kwn2 aku ngah gelak cam harem dlm bilik..

taktau la.. aku rasa.. apa yg aku jd hari ni.. yg baik2 tu semua dtg dari bapak aku.. yg jahat2 tu aku la cari sendiri.. huhu..aku agak rapat dgn dia.. dia slalu citer mcm2 dgn aku.. kdg2 cm kawan... tp kdg2 je sbb ayah aku ni gaya cm garang.. muka cam bengis sket.. dia tinggi sore sket, kecut la aku.. hehe.. tapi dia agak sporting.. ok la.. cuma kalo kua, kena balik umah sebelum kol 7mlm.. yg tu cam susah sket nak ikot.. takpe.. aku tau tak elok kua umah senja2.. huhu.. pape pon bg aku dia la ayah yang terbaik untuk aku! ye la tanpa BELIAU mayb nama aku adalah mohd shahairri bin basikaltua.. TAMOOOOOOO!!! so sayang la bapak2 anda sekalian.. Betol! tanpa dia, nama anda dalam ic tak seindah seperti hari ini..

ABAH, HAPPY BELATED FATHER'S DAY!!

p/s- sori kalo cam ade bahan abah dlm ni.. gurau2 je.. huhu.. sayang ABAH! =)

5 comments:

aD|ia said...

huhu..
bak cni no fon ayah anda..
nk btaw ank die bahan kat cni..
hehehe..
p/s:kem slm kat ayah anda yer..rse mcm nk jd cam die jgak..
hohohoho..

fana said...

ooo..
no wonder hang pn lawak.
& also kuat bercerita dlm blog.
like father like son.
hehe. bapak ko xde blog ke?
hehe.

teRi said...

... kalo ayah aku ade blog pastu dia leh view blog aku ni, kompem aku kena lempang sedas dua..

"aku anta ko g sana utk keje, bukan g wat blog!!!", ujar ayah ku yg sedang marah..

husahsuahsua..

teRi said...

lupa nak bgtau.. bapak aku lawak sket je..
aku lawak byk.. lol..
pastu ayah aku penah kapel dgn mak aku je.. aku ni? ehem2.. sila tanya pada 30 gadis di luar sana.. hohohoho..

Anonymous said...

ade gak ar persamaan ngan bapak aku..
3.5.6.9.10...tu obvious ar..ahaha
slamat ari bapak!~