PENGIKUT-PENGIKUT SI KACAK!!

Thursday, September 29, 2011

Wednesday, September 28, 2011

Saturday, July 9, 2011

My New Chapter.

THANKS! :)

Thursday, June 30, 2011

Wednesday, June 22, 2011

Jatuh Hati Sehingga Hatinya Jatuh Bersepai Episod 1






Pada suatu pagi di Kampung Jaya, Mersing kelihatan seorang makwe membawa basikal. Nama makwe tu Nora Elena. Mak bapak dia bagi nama tu sebab terpengaruh dengan drama TV3. Muka makwe tu biasa-biasa. Tak serupa langsung rupa macam heroin drama TV3 tu. Alah heroin TV3 tu tak de comel mana jugak. Bila sengeh serupa macam nak kena baling selipar juga. Tapi ada satu keistimewaan pada heroin itu. Keistimewaan yang buat Aaron Aziz rasa malu nak tambah nasi bila scene makan nasi. Ok kita teruskan cerita.

Nora Elena beranggapan pagi tu sama seperti hari-hari yang biasa. Tapi dia silap. Dia memang silap! Ada mata mengekori beliau. Nora jadi suspen, dia bawak basikal laju-laju. Mata tu tak larat nak kejar. Nora Elena meninggalkan mata tu 3 tiang lampu TNB. Mata tu berasa penyesalan yang amat kerana malas jogging masa muda-muda dahulu..

Manakala di suatu tempat berhampiran dengan Kampung Jaya yang mempunyai sebuah dapur rumah orang bujang kelihatan seorang pemuda bernama Amirul melutut ke lantai. Dia memegang dada kirinya dengan begitu ampuh. Kaki Amirul tersepak tin milo ketika cuba bangun. Dan tak semena-mena kawannya, Ismail yang sedang menonton televisyen di halaman rumah jirannya terkejut mendengar bunyi tin milo kegemarannya jatuh, lalu bergegas ke dapur rumah mereka. Setibanya Ismail..

Ismail: Kau kenapa? Buang tebiat ke melutut melamar pagi-pagi ni?
Amirul: Hmmm..
Ismail: Rul..
Amirul: Urghh..

Ismail melibas kepala Amirul dengan paip getah. Amirul kool, seperti tidak endah. Ismail menjadi cemas. Tiba-tiba Amirul bersuara..

Amirul: Is..
Ismail: Ya Rul.
Amirul: Aku sebenarnya sudah tidak punya masa yang lama.
Ismail: Kau kenapa nak bikin suspen sangat?
Amirul: Tidak Is.. Aku sebenarnya sudah jatuh hati.
Ismail: Oh. Bertuahnya gadis itu. Siapa dia Rul?
Amirul: Hmm.. (Amirul membetulkan position duduk beliau. Kelihatan beliau lebih selesa duduk bersandar pada sebuah peti sejuk)
Ismail: Rul..
Amirul: Kau tau kan bahawa sebenarnya..

Tiba-tiba..!!




(bersambung)

Wednesday, June 1, 2011

Sunday, May 8, 2011

Wednesday, April 27, 2011

Panggilan Misteri.

Hari isnin lepas gua pergi kerja macam biasa. Buat kerja macam biasa. Ngantok macam biasa. Main fesbuk macam biasa. Jeling makwe macam biasa. So sepatutnya hari tu macam biasa-biasa je la kan seperti hari-hari kerja yang lain. Kan kan kan kan kan?



Tapi..


Tiba-tiba HANDPHONE gua berbunyi..

'0383138000 is calling'

Aik. Nombor area Putrajaya/Cyberjaya ni. Pelik. Siapa je yang ada nombor aku kat area sini? Takkan opis aku sendiri yang call. Eh aku da save nombor opis aku. Ke adik aku yang call? Hmmm. Malas nak pikir panjang, so gua pon jawab je la panggilan tu.

Gua: Helo.
Lelaki: WOI ni teri ke?
Gua: Aah.
Lelaki: Alih kereta jap. Aku nak buat kerja ni.
Gua: Ok-ok.

Gua letak panggilan tu. Keluar opis. Berjalan dalam 30 saat. Kemudian gua berhenti pegang dinding dan fikir betol-betol..



"Dem! Siapa sebenarnya yang call aku tadi??"

Monday, April 25, 2011

Boleh Gua Tanya Sesuatu?

Katakan pada suatu hari kau sedang mengorat seorang makwe yang comel. Kemudian kau menjadi fanatik dan dinamik kerana makwe itu melayan kau. Sehingga kau berulang-ulang kali menyebut namanya dengan manja. Tapi secara tiba-tiba kau terperasan yang selama ini kau tersalah sebut nama makwe itu!? Ntah nama makwe mana yang engkau petik. Rasa nak sepak diri sendiri pon ada. Dan yang paling best makwe comel tersebut tak sedar kesalahsebutan kau.


Apakah perasaan itu wei? Apakahhhhh!!



Sekarang gua dah off fb chat dan bersiap nak terjun lombong.
Bye dunia facebook dan makwe comel.

Sunday, April 24, 2011

Email Dari Seorang Makwe.

Tadi gua pergi makan nasi kat dapur. Sedang sedap makan nasi berlauk ikan merah masak kari, tiba-tiba hujan turun lebat. Dengan tangan penuh kuah kari, gua pantas menghilangkan diri ke dalam bilik tidur. Dan secara automatiknya, gua terus menyamar jadi sebijik bantal.

Gua terdengar jeritan mak gua. Gua jadi keras. Hampir 20 saat gua tahan nafas supaya mak gua tak berapa nak perasan bunyi nafas gua. Kemudian gua terdengar suara adik gua menyahut. YES! Taktik menjadi! Adik gua kena angkat kain jemuran. Muahahaha!

Tengah gua boring-boring nyamar jadi bantal, gua pon bangun dan buka facebook kat komputer depan katil. Alang-alang dah main facebook, gua pon check email. Mana tau ada makwe ajak gua kapel ke.

Tekaan gua memang tepat. Ada 30 email dari makwe yang berlainan bangsa, kulit dan warna gigi yang berebut nak ajak gua melayari bahtera bersama-sama. Tapi gua pilih yang terbaik dari ladang je. Mana makwe yang nama macam lelaki, gua terus pantas delete. Gua siap report as spam lagi. Huh.

Dalam diam-diam ubi, gua ternampak ada makwe hot ni bagi satu email. Dia punya tajuk email macam nak seduce gua jugak. So gua layankan je la. Gua buka email tu macam biasa.


"Assala muala i kum...

I am Aisyah Rahim, a malaysian, Based in United Kingdom ,
I will be pleased to have a discussion with you on my
company intended offshore partnership,in which you will
stand as a middle man between my company and the supplier
of this product there in malaysia. If you are genuinely
interested, respond immediately for details.

Regards,

Ms Aisyah Rahim. "




Habis je baca email, gua terus bersandar kat dinding sambil fikir benda yang paling penting dalam hidup gua.



"Agak-agak kan mak gua bagi tak gua kahwin dengan makwe United Kingdom?"

Thursday, April 21, 2011

Benda Automatik Ni Jangan Dibuat Main-Main.

Hujung minggu yang lepas, gua jadi rajin sedikit dari hujung-hujung minggu yang lain. Gua datang lepak dapur sambil layan borak dengan mak gua.

Kitaorang berborak cukup berirama dan lengkap melodinya. Dari hal politik Indonesia sampai ke hal masa depan gua yang kabur. Kemudian masuk cerita hal pinggan nasi yang adik gua sorok dalam tilam. Pastu keluar cerita pasal sepupu-sepupu gua yang lagi muda dari gua tapi dah kahwin.

Dan tidak semena-mena..


Mak: Hari tu Rashidah(sepupu gua) ada tanya mak. Dia tanya along dah kahwin ke?


Secara automatik mata gua berair. Agaknya bawang masuk mata kot.

Tuesday, April 19, 2011

Perkara-Perkara Yang Isteri Tidak Gemar Tentang Suami.



1. Bangun tidur kena kejut dengan manja. Isteri tidak boleh kejut guna kaki.

2. Si suami suka letak barang merata-rata. Kemudian bagi alasan ada penyakit nyanyuk, kencing manis dan kudis buta.

3. Tak pandai cuci pinggan. Si suami hanya pandai cuci mata, kereta dan bini sahaja.

4. Sebelum kahwin si suami hanya pandai seterika baju. Selepas kahwin, tetibe pandai make up muka sendiri dan hobi pakai baju kebaya.

5. Sebelum kahwin, si suami mengaku pandai memasak. Selepas kahwin bila suami disuruh masak nasi, dia hanya berdiri memandang beras. Perangai sama macam Edrie Hackerzx. Memang boleh membuatkan isteri sumbat kasut tumit tinggi saiz 6 ke dalam mulot si suami.

6. Sebelum kahwin, suaminya berdada bidang. Selepas kahwin, bila periksa rupa-rupanya si suami pakai bengkung.

Thursday, April 14, 2011

Ohhh Kuala Lumpur.. Kota raya ku..




Pada suatu malam yang ajaib berhampiran dengan kawasan Damansara, kelihatan dua remaja sedang bermanja-manja dalam perjalanan ke Kedai Makan Williams yang terletak di SS24..


Gua: Aku rasa kita tak pernah lalu jalan ni la.
Sarol: Kita penah lalu la jalan ni. Kawasan gua. Gua tau la.
Gua: Mana ade. Tak penah la woi.
Sarol: Haih. Asal ko degil sangat ni?
Gua: .......


BEEP!
Xoul sms.
"Dah sampai. Korang kat mana?"
Gua balas.
"Jap. Ngah cari parking."


40 minit kemudian..

Gua: Gampa! Dah bape kali sesat ni. Dah-dah u turn cepat! (muka bengis hensem)
Sarol: Aaaaaaa. Ok-ok. (muka nanges)
Gua: Nanti tengok signboard tu. Dah terlepas jauh kita ni.
Sarol: Ko tengok. Aku drive.
Gua: Ok.



Gua: Shit. Gua tak nampak.
Sarol: Mende pe tak nampak? Aku nampak je. Ko tengok la betol-betol.
Gua: Tak nampak la gila!
Sarol: Aku tengok dari sidemirror pon da bole nampak signboard tu.
Gua: Dia tulis apa?
Sarol: Errr aku nampak signboard je. Tulisan tak nampak. Hehe.
Gua: .............


BEEP!
Sms Xoul masuk.
"Korang parking mana ni?"

Tuesday, April 5, 2011

Yes yes yes yes!



Yes! Berat gua dah cecah 110kg. Korang ado?


Wednesday, March 23, 2011

Sebenarnya tadi gua sedang moody. Tapi tiba-tiba ada orang komen kat fesbuk..



Makwe Jepun: seronok dpt pujian mcm ni.haha.tengs teribogad.i'm your fan.:D

--------------------------------------------



Terus gua tersengih sampai malam esok punya tahun depan punya depan lagi depan sket lagi depan tarak pusing belakang punya.
Kehkehkeh

Monday, March 21, 2011

Tahukah korang?

1.Tahukah korang bahawa gua sudah lama private belog ini?
Sudah tentulah korang taktau sebab korang bukan hari-hari buka belog ni. Gua je yang rajin stalk belog sendiri. Baca sorang-sorang pastu rasa nak lempang diri sendiri.

2.Tahukah korang bahawa gua sudah delete twitter?
Sudah tentulah korang harem taknak amik tau sebab siapalah gua di sisi korang.

3.Tahukah korang kenapa gua delete twitter?
Sebab twitter ni hanya mengingatkan gua pada seseorang. Dan kini gua nak let go dia sebebas-bebasnya. Amacam power tak skill gua nak hilangkan ingatan? Kalau tak jadi gak skill ni, gua sendiri hantuk kepala kat monitor ni laju-laju.

4.Tahukah korang bahawa gua telah menahan dari menangis selama 3 hari 3 malam sebab habuk masuk mata?
Mestilah korang taktau sebab gua bukan duduk serumah dengan korang pon.

5.Tahukah korang apa yang korang taktau?
Peduli hapa sama lu orang punya taktau. huh.

Saturday, February 12, 2011

Monday, February 7, 2011

LPT

Korang tau LPT tu apa? Haa. LPT tu singkatan untuk 'Lebuhraya Pantai Timur' yakni lebuhraya yang menghubungkan negeri-negeri pantai timur dari Karak, Pahang sampailah ke Terengganu. Haa taktau Karak kat mana? Pergi jahanam.


Gua siap lukis peta LPT fasa 1 untuk korang-korang yang buta geografi. Kalau tak reti juga baca peta, sila pergi dapur dan amik kuali lalu masak daging masak kicap. Pastu bila da siap, buh daging kicap tu dalam pinggan dan seterusnya ketuk kepala anda guna kuali. Ni asal bebal ikut cakap gua ni? Lempang kang.

Dulu dulu sebelum wujudnya Lady Gaga, LPT ni takde lagi. Kira baru gak la menatang LPT ni lahir. Dalam tahun 2004 kalau gua tak silap. Sebelum LPT ada kenderaan-kenderaan berat perlu menggunakan jalan-jalan dalam Pahang. Memang jauh la. Korang bayang la biasanya kalau ikot LPT dari Karak ke Kuantan amik masa 2 jam je tapi kalau ikot jalan dalam ni mau cecah 5 jam jugak gua rasa.

Sememangnya kampung gua kat Terengganu dan Kelantan so memang selalu la guna jalan dalam ni untuk balik bersama keluarga yang tercinta menaiki kereta dengan masa perjalanan selama 8 atau 9 jam. Memang letih. Memang pitam. Tapi layan je la. Nasib baik pantai banyak. Boleh berhenti berkelah dan mandi manda secara bogel. Seronok.

Dan kisahnya bermula pada suatu hari dalam tahun 1994 yakni semasa gua darjah 4, kami sekeluarga telah sebulat suara untuk pulang ke kampung. Nak atau taknak kiteorang memang kena lalu jalan dalam Pahang jugak walaupon gua pernah muntah 36 kali dalam kereta sebelum itu dek kerana mabuk kereta.

Sepanjang perjalanan tu gua tak berapa boleh nak tidur sangat sebab bergelut dengan penyakit mabuk kereta. Struggle juga la. Habis tiang lampu gua kira untuk hilangkan mabuk kereta. Tak cukup tiang lampu, gua kira dengan lembu-lembu sekali. Dan dalam tak semena-mena, gua terjumpa sebuah tempat yang sangat rare.




"Oooo New Zealand dengan kampung gua tak jauh mana rupa-rupanya"


















Nukilan budak darjah empat yang tak sempat ambik subjek kajian tempatan.

Wednesday, February 2, 2011

Kemaluan Yang Sungguh Memalukan.

Kisahnya begini. Tengah hari tadi gua pergi mesin ATM nak keluarkan duit. Malangnya tidak berjaya. Ada problem apa ntah. Gua pon akur dan redha dengan kebodohan mesin tersebut. Takpela. Mesin ni pon macam kita. Kadang-kadang ada konflik dalaman. Hari-hari kerja 24 jam sehari. Mau tak stress kan? Mana la tau bergadoh dengan makwe ke apa, mungkin itu sebab hari ni tak berapa nak perform. So gua maafkan mesin tersebut.

Kemudian gua balik rumah. Sambil bosan-bosan tu gua check la cimbclicks gua. Mana tau duit gaji dah masuk ke. Sekali tengok-tengok duit gua hilang. WTF! Duit makan untuk seminggu tu. Tiba-tiba ghaib. Confirm duit tu kena tolak masa nak keluarkan duit tadi. Dah la gua ngah pokai. Tu je duit yang gua ada dalam bank. Memang gua lari laju-laju sambil nanges menuju ke arah telefon rumah.

Gua call careline CIMB dan tanya pasal benda ni. Dan dorang ngaku ada problem dan suruh gua buat aduan kat cawangan CIMB yang berdekatan. Selesai buat aduan, gua pon balik rumah. Pastu macam biasa, gua pon berlakon jadi budak emo gothic pakai payung stokin hitam dan mengadu manja kat twitter.







AMIK KO!
Baru nak bahan CIMB kat twitter, sekali dorang alert pulak.
Naik malu gua. Kahkahkahkah

Kuewteow Goreng Kerang

Malam tadi gua pergi pasar malam. Yela orang bujang. Nak masak pon dah naik jemu. Asyik makan lauk sama je hari-hari. Setakat tomyam, asam pedas, sup ekor semuanya gua dah naik muak dan pagi tadi gua cirit sebab sup ekor gamaknya.

Selesai je parking kereta, gua terus cari port kuewteow goreng kerang. Peh kuewteow kerang dia tip top beb. Sedap gila. Dah la banyak letak kerang. Fresh-fresh pulak tu. Kuewtiow pon cukup sos kicap. Memang dahsyat- dahsyat. Harga pon murah. RM2 je. Mana nak cari kan? Jimat banyak tu duit.



Lebeh kurang macam ni la kuewteow goreng kerang yang gua cakap tu.
Nampak sedap kan?



Sampai je depan gerai kuewtiow goreng kerang tu, gua kerut dahi kuat-kuat. Gua usya gerai ni betol-betol. Gua mundar mandir depan gerai tu sambil intai-intai mana yang patut atau tak patut. Kemudian gua datang dekat gerai tu.



PRAPPPPPPP!



Terbalik meja gerai tu gua baling.

Pastu gua balik rumah goreng telur dan makan dengan nasi lauk kicap!!


Ada ke patut dorang naikkan harga dari RM2 jadi RM2.50 ? Gua bawak 2 ringgit je weiiiii!!

Tuesday, February 1, 2011

Kisah 4 Pagi.

Cerita dia macam ni. Sekarang ni pukul 4.30 pagi tapi gua takboleh tidur. Walhal gua dah tertidur pun sebenarnya pukul 1pagi tadi tapi terbangun sebab cirit birit. Sedang sedap cirit, masa tu la gua start bersin tanpa berhenti. Yela. Dah jamban tu sejuk. Mana tahan oh.

Dalam termenung-menung tu gua teringat kisah kenakalan gua kat kampung. Dulu masa gua umur 4 tahun, gua memang gangster. Kambing, itik, angsa dengan ayam kat kampung tu memang dah cukup respek dengan gua masa tu. Cucu-cucu lain lak memang jenis ikut je cakap gua. Semua berdebor kalau gua tenung sambil tarik seluar dorang. Lagi-lagi gua ni cucu sulung dalam keluarga mak gua. Born to be a leader, mak gua kabo. So secara automatiknya semua orang kena ikut cakap gua, kalo tak gua merajuk sambil bawak lari ayam goreng panjat pokok kelapa.

Atok gua cerita, hobi gua yang paling true time tu adalah scene pukul kambing. Tapi pukul tak kuat mana la. Yela masa tu gua umur 4 tahun. Pukul kuat mana je pon. Tumbuk sambal belacan pon tak menjadi. Paling kuat gua pukul pon, nanti kambing tu kejar gua balik dan tanduk bontot gua laju-laju. Patut bontot gua tongek. Cis.

Tapi selepas bergaduh lebih kurang, kitaorang kembali berdamai. Dah puas main dengan kambing, gua mesti ajak kambing tu balik rumah atok gua. Biasanya masa nak balik tu, dia berlakon jadi kuda dan gua lak berlakon jadi penunggang kuda. Kira kitaorang punya ikatan kimia masa tu memang padu la. Hanya makwe je boleh memecah belahkan kami. Tapi semua tu hanyalah kisah sebelum Hari Raya Korban. Selepas hari raya, semua wat hal masing-masing.

Saturday, January 29, 2011

Kahkahkahkah Main Twit Dengan Scha Lak.



Kahkahkahkah.
Ok pasni ngorat Lisa Surihani lak. :P





Thursday, January 20, 2011

Twitter Beb!





Ni gua malas main twitter ni.
Baru hari 1st main,
Ana Raffali dah balas twitter gua.
Kahkahkah.


-yang terjerat dalam percintaan artis-