PENGIKUT-PENGIKUT SI KACAK!!

Friday, October 9, 2009

Hanya Kerna Sebiji Buah Dokong (Dipetik Dari Diari Adik Ku)

20 Ogos 2009 (2 hari sblm ramadan)
Selepas waktu makan malam, abah terasa terliur nk makan buah dokong. Dipulas nya beberapa biji lalu dikupas dan ditelan..Tanpa disedari, abah terasa ada seulas buah dokong yg dimakan nya tersangkut dalam dada..abah sesak nafas.." Yo, tolong urutkan dada abah. Abah sesak nafas!" Diurut2 dan disapu dgn minyak urut, abah sedikit lega.

21 Ogos 2009
"Yo, abah x larat. Rasa nk demam, sejuk!".

22 Ogos 2009 (1 Ramadhan)

Abah dh x larat..xlalu nk mkn.buka pose dengan satu sudu laksam saja. G klinik swsta dia bagi ubat angin, cirit birit, demam selsema..Malang nya sume ubat tu tidak berkesan

23 Ogos 2009(2 Ramadhan)

Abah x larat nk posa..satu ari x makan pape..perut makin sakit!

1 September 2009
Abah sesak nafas lagi..abah nk g hospital..mak kate kita tangguh dulu..adik nk exm UPSR ni..nanti dia xdpt tumpu exm..pegi klinik swsta lagi..ubat yg same diberi..abah mngadu sesak nafas doctor wat bodo je.
akhirnya, muak dgn perkhidmatan doktor swsta, abah pegi ke klinik kerajaan..doktor kate gastrik

22 september (3 Syawal)
abah dah xlarat..abah nk g hospital even msih beraya kt kg..tiap2 mlm xdpt tdo..sakit perut..sesak nafas.sakit pinggang..lenguh2 bdn..doktor kate klinik kerajaan salah bg ubat gastrik yg kuat utk dia. dpt ubat gastrik baru.

28 september
" Yo, kt mane ni? Mak nk antar abah g hospital". Abah kate penat..xlarat ni..nk bdiri pun xlarat..nnt la segar skit..

5 petang : Yo, masuk bilik jap. sapukan ubat kt badan abah..
6 petang : Yo, tolong urut badan abah..kaki..pinggang, peha..
6.30 petang : Yo, tolong sapu ubat angin
7.30 mlm: Yo, tolong urut bdan abah..
8.30 mlm: Yo, tolong urut abah..abah dh xlarat
10.00mlm: Yo, temankan abah g hospital..abah sesak nafas lagi!!
11.00 mlm: abah terus di antar ke unit kecemasan. doktor wat pemeriksaan.. abah perlu dipindahkan ke red zon (zon kritikal). org laen xdibenarkan masuk walaupun mak..

29 September
2.15 pagi: Yo, abah dh dipindahkan ke wad..bila sampai, ati ini sayu..abah terpaksa menggunakan alat bantuan bernafas..dada abah turun naek..kencang..abah, bertahan k..Allahu Akbar!! sebut abah setiap kali menahan sakit..abah xdpt buang air..ginjal abah xberfungsi..buah pinggang abah bermasalah..

5 pagi : abah, yo terpaksa balik..biar mak teman kan abah k.siang nnt yo dtg lg!!

# arini genap 40 hari abah sakit.."Ya Allah, Ko kembalikan kesejahteraan dan kesihatan ayahanda ku, moga dia dapat hidup dengan lebih baik! Aminnnnn!!

10.30pagi: Abah, yo dh dtg nk jaga abah lagi..
11.00 pagi : Pakar sakit buah pinggang, Dr. Goh bersama-sama pasukan Dr n nurse dtg melawat pesakit termasuk abah.

Pesan Dr. Goh : “Ayah awk mengalami masalah buah pinggang yg agak teruk..die ada masalah untuk buang air dan proses perkumuhan. Ginjal masih boleh berfungsi sebyk 30% . So, jika ayah awak mengawal serta mengubah corak pemakanan dan makan ubat, ayah awk bole mengelak dr masalah bertambah serius..jgn minum air terlalu byk..”

“ Setiap tahun, fungsi buah pinggang akan menurun 10% jika awak sekeluarga n ayah awak tak mainkan peranan masing2..bila dh tinggal 10%, ayah awk perlu buat rawatan dialysis 13 kali sebulan. Sanggup ke a wk pergi cuci buah pinggang 3 kali seminggu, kos 2000-3000 bagi setiap rawatan n akan mengambil masa selama 4jam setiap kali dirawat. Bila buah pinggang gagal berfungsi, air dalam badan hasil perkumuhan tidak dapat dikeluarkan, berlaku masalah tekanan darah, air tersebut akan naik ke paru2..berlaku la paru2 berair dan memberi kesan kepada jantung..dan akhirnya, di tahap kritikal, berlaku la serangan terhadap jantung..kalu bole, elakkan sume ini berlaku.”

Selepas 10 minit, Dr Goh berlalu pergi.. abah masih sempat bergurau..” abah selalu jumpe Dr Goh mase appoinmen dulu..kat hospital die lagi garang ”.abah senyum je.. “Yo, abah lapar”..Abah tak makan pape sejak msuk hospital smlm..setiap kali pihak catering menghantar makanan utk pesakit laen, abah kate xpe la..mayb Dr saja tak bg makan. Ade sbb Dr xbg makan. “Yo, belikan betik utk abah..abah lapar sangat..mintak die potong kecik2 yer..” Aku suapkan betik sedikt demi sedikit..kecian, abah xmakan pape..

4 ptg : abah, yo nk blik dulu..nnt malam yo dtg jaga abah yer..sebelum balik, kelihatan ramai pelawat melawat pesakit kt katil berhadapan katil abah…org tu dah x sedar diri dr pg td..dlm hati, hanya al-fatihah dapat ku sampaikan kpd nya…

11 malam: “abah, yo dh dtg” bisik ku dlm ati bila lihat abah tgh tdo mase pertukaran shif dgn mak.

11.45 malam: abah tersedar dr tdo..yo, abah dahaga la..tuang kan air..abah nk minum..abes air separuh cawan abah minum..lalu abah mnyambung tdo nya.

30 oktober 2009
12.30 malam: “yo.. dalam botol tu ada air ape?” tanye abah seperti dahaga lagi bila die ternampak sebotol 100plus yg aku beli sblm dtg ke hospital.” Tuang kan skit bole?” Niat asal, air tu utk ku sbb dh beberapa ari, badan ku keletihan.

1.30 pagi : abah kejutkan lagi untuk minum air sbb die rasa dahaga sgt. Seperti biasa separuh cawan air abes diminum dan utk setiap jam berikut nye abah kejutkan aku lg disebabkan die dahaga sehingga la masuk waktu subuh. Stp kali abah minum, abah akan batuk..

5.45 pagi : nurse n attendan hospital dtg utk mberi suntikan insulin n mggantikan pakaian abah yg sudah basah dan kotor.. “ dh subuh rupanya” kata abah seperti meminta aku cpt2 bersolat subuh. (sedangkan aku baru saja pulang dr solat).

“Yo..Basahkan towel. lapkan muka n badan abah yer”

“Org katil depan dh meninggal smlm selepas maghrb..anak2 die sume nangis” bgtau abah..
Tiba2 abah kate..”abah terigt kt arwah mak n ayah abah”… aku diam je..niat ku nk sambung tidur pada mulanya..bila abah cakap mcm tu, aku xjd tdo..hati rasa risau je..bimbang sesuatu.. ku kemas tilam tmpt tdo ku dan pihak catering datang, bawa sarapan pagi..

“Yo, suapkan kue tiow goreng bole? Abah lapar la..org hospital ni saja je wat kue tiow ni tawar..tapi sedap.. amek kan air teh o’ tu..abah dahaga..slrrp..sedap, xda gula..tapi ada rasa teh original..” puji abah sambil mintak org katil sebelah mcuba rasa air teh. Selepas beberapa minit, nurse dtg..”Pak cik..pak cik kene pki salur oksigen ni” “eh, trlupa nak pki sbb td makan” senyum abah..

Nurse pelatih plak dtg amek bacaan suhu n bacaan tahap glukosa abah..

”nurse, brape suhu saya?”
37°C, pak cik
Kalu demam brape?
37.5 °C ke atas, pak cik
Nurse, glukosa brape?
6.5
“oo..saya br pas makan..sbb tu naek kan..mlm td 4 je.. nurse, itu kira normal kan kalu lepas makan?“
aku dgr je..abah skrg btul2 nk jaga makanan n kesihatan die..die nk sembuh sperti biasa..

“yo..suapkan ubat utk abah”..ade 7bijik sumenye..aku suapkan 2biji dulu, then bg die air..abah batuk..kjap yer..pasni mkn lg..selepas 2 min, aku suapkan 2 bijik lg..minum air..abah terbatuk2..
abah nk makan bubur la..nnt bwk yer..pesan abah..

Jam dh dkt kul 8 pagi..mak x smpi lg utk tukar shif jaga..aku nk blik mand n msuk kje kul 9..
ade lg 3 bijik ubat lg..”nnt abah suh mak suapkan yer” kata abah bila aku bgtau mak dh smpi di lobi hospital.. aku trus trun ke bawah..dh jauh br aku terigt lupe nk salam abah td..xpela..nnt tgh hari dtg lg..pujuk aku dlm ati..

10.00pagi : “sal, abg pnt sgt .. abg x larat..abg lapar..belikan laksam n 100 plus yer”

12.30 tgh hari: “Yo, kt mane ni? Abah makin teruk..Dr nk masukkan abah ke dlm ICU skrg!! Dtg cpt!! “ Mak nanges2..tak dpt menahan kerisauan nye..Mak..sabar yer..jap lg yo smpi..

Bila sampai di hospital, abah masih tidak dimasukkan ke ICU..2 pasukan Dr dr unit buah pinggang dan ICU sedang berusaha menyedarkan abah.. Dr bgtau die akan msukkan tiub kedlm bdn abah..mayb akan dilakukan dialysis sbb air dlm bdn abah semakin byk di ruangan paru2 n xdpt dikeluarkan secara normal..

Ya Allah..selamatkan abah..doa ku berkali2…

Abang long dtg bersama adik bongsu ku..Dr mintak kami panggil sume anak2 abah sekarang..abah dalam keadaan terlalu kritikal..Dr bergilir2 mbuat CPR utk sedarkan abah..kedengaran dada abah di tepuk dengan kuat..

Aku trus hubungi Lin, adik perempuanku..”abah ada di wad..abah dlm keadaan kritikal skrg..Dr mintak sume dtg skrg..” (sebenarye abah xnk bgtau lin, die msuk hospital sbb die ade exm mingu tu. Tkut lin xdpt tumpuan belajar)

2.30petang : Doktor dtg setelah kami abeskan bacaan yasin utk kali ke 2,:

“Dukacita saya nk maklumkan, pesakit br sahaja meninggal dunia pada pukul 2.33 ptg. Kami dh buat CPR selama 40 minit setelah pesakit mengalami serangan jantung pada pukul 10.30 tadi”

Doktor xdapat selamatkan abah..hanya tangisan kami kedengaran di wad 7A tu..

Abah dh xde..abah dh tinggalkan kami..

Beberapa ketika wad dipenuhi oleh saudara, sahabat n rakan sepejabat abah..dorg dtg utk melawat abah..bkn utk menziarahi jenazah abah.. Arwah abah pergi secara mengejut..

Innalilliahiwainniilahirojiunn..al-fatihah utk arwah abah…moga roh abah ditempatkan bersama2 org yg beriman..Aminnn

∞ jenazah abah dikebumikan selepas solat isyak di tapak perkuburan Sg Tangkas, Bandar Baru Bangi..

Segala2 nya berlaku dengan pantas dan lancar..alhamdulilah..terima kasih kepada sume pihak yang mbantu mnguruskan jenazah dan hadir ke majlis pengebumian jenazah abah..al- fatihah…

---Diari ini ditulis selepas 10 hari arwah abah meninggal dunia..kini aku sibuk menguruskan hal2 berkaitan dengan arwah abah----

6 comments:

TeD said...

:C.. dulu arwah ayah aku pun macam ni... jaga orang sakit memang kene sabar... sabar eh teri... sedih... ~~

Chokichoki said...

huhu..sedih2 sob2

.rafiq. said...

teri ni paling rapat antara adik bradik yang lain ek. sabar ye.

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

al-fatihah utk pemergian arwah..
dah smpai masa dia.. kita xley buat apa2 kecuali berdoa.. :)

liyanaKim said...

teri banyakkan bersabar yer, saia turut berduka cita

Anonymous said...

kuatkan hati.minum milo banyak2